Kijken in de grond,

De verbeelding van een bouwsteen.

Een samenwerking tussen Chrith-architects en Studio Stephan Schagen. Mede mogelijk gemaakt door het "Stimuleringsfondscreatieve industrie"

 


Kijken in de Grond, een vertelling.

De online lunche lezing van 25 maart was een groot succes. Onze dank voor het kijken en alle mooie reacties. Voor degene die het gemist hebben of het nog eens willen bekijken hebben wij de gehele lezing op Youtube gezet.

Je kunt het vinden door op de volgende link te drukken:

Kijken in de Grond een Vertelling (Youtube film)

 

 

Windgedroogde aardestenen Stephan Schagen
De eerste stenen

Met “Kijken in de grond” maken we een culturele biografie van het Nederlandse landschap. We gaan opzoek naar de tradities en de innovaties van het heden en verleden. We leggen de indentiteit bloot van een plek door middel van een op de wind gedroogde aardesteen.

 

De op de wind gedroogde aardesteen.
Aan de hand van de geologische kaart van Nederland maken wij een serie portretten van de Nederlandse bodem. De vorm: “De op de wind gedroogde aardesteen”.


Een op de wind gedroogde aardesteen is een is een bouwsteen die je kunt vinden in je achtertuin of misschien iets verderop in de uiterwaarde van de rivier of op die natuurlijke verhoging in het landschap. Het is een steen die je zelf zou kunnen maken. De steen wordt niet gebakken maar geperst en gedroogd op de wind.  Het is een steen die slechts 1% van de productie energie vergt ten opzichte van een gebakken steen en 100% circulair is. Op zoek naar geschikte delflocaties  voor de stenen reizen we door Nederland en vragen ons hierbij af wat het verhaal achter het landschap is.


Bodemkaart Stephan Schagen
kop van Noord Holland Stephan Schagen
kwelderlandschap Stephan Schagen
architect Wieringen Stephan Schagen
Zeegras Stephan Schagen
De Nederlandse bodem op kaart

Op de gevonden locatie wordt een unieke steen samengesteld waarvoor de lokale aarde, een plantaardige structuur, en een plaatselijk mineraal de basis vormen. Binnen het format van de steen willen we het verhaal vertellen van het ontstaan van plek waar de steen is gedolven. Het landschap vanuit de geologie, morfologie en vanuit de Nederlandse traditie van het maakbare landschap. Het doel is niet zo zeer de productontwikkeling van de stenen maar meer de bewustwording van de samenhang tussen bodem, landbouw en bio-based bouwproducten. We geven hiermee de transitie naar een circulaire bouwwereld een zetje in de rug en belichten tegelijkertijd de schoonheid en diversiteit van de Nederlandse grond.

 

windgedoogde stenen Stephan Schagen
Amerongen  Utrechtse heuvelrug
Nederlandse landschappen in beeld.

 

Productie

Het produceren van de stenen gebeurt op locatie en wordt vorm gegeven door een mobiele veldfabriek. Hier wordt door ons op zeer kleine schaal de aarde gewonnen, gedroogd, gezeefd, gemengd, geperst tot een steen en daarna op de wind gedroogd. Deze handelingen zullen we steeds per locatie herhalen. We denken aan ongeveer 15 locaties over Nederland verdeeld. Per locatie delven we aarde voor 20 stenen. De plantaardige toevoeging wordt lokaal geoogst en verwerk. Het mengsel van de grond, eventueel zand en de plantaardige toevoeging wordt  samengesteld op grond van een eerder vastgesteld recept voor deze specifieke locatie.

 

Windgedroogde aardestenen Stephan Schagen
Profielbeeld _ keileem _ Westerland Wieringen
Grondboren Keileem Wieringen  studio Stephan Schagen
Keileem Wieringen studio Stephan Schagen
Zeegras studio Stephan Schagen
Mengsel Keileem Zeegras studio Stephan Schagen
Persen studio Stephan Schagen
Het delven van de aarde tot het persen van een steen

Het verhaal
Het gehele proces (De zoektocht naar de grond, de plantaardige toevoegingen, de analyse van de grond, het bepalen van de juiste receptuur, de verhalen, interviews over de plek en gebruik etc.) leggen we vast door middel van een podcast. De podcast zal een belangrijk onderdeel zijn van de communicatie van het project naar de buitenwereld. Een sfeervolle documentaire serie over het maken van “op de wind gedroogde aarde stenen” als bouwsteen waarbij de bewustwording van het Nederlandse landschap, het verhalend landschap, als onderliggende laag het thema vormt.

 

Daarnaast zal er op een beeldende manier vorm worden gegeven aan de oorsprong van de steen en het proces van het verwerken. De gevonden eigenschappen van de stenen worden inzichtelijk gemaakt door databladen waar nauwkeurig wordt bijgehouden wat het karakter van de steen is. Te samen gebundeld in een werkboek.
Uiteindelijk vormen alle stenen bij elkaar het spiegelbeeld van de geologische kaart van Nederland. Het materiaal zal worden geëxposeerd op verschillende locaties in Nederland.

 

De wieringer windgedroogde steen

 

 

 

Volg het project ook op Instagram onder @kijkenindegrond.

 

 

 

Voor meer informatie over dit of andere projecten van studio Stephan Schagen kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

Studio Studio Stephan Schagen kun je ook volgen op Instagram. "een klein platform voor de fascinatie van een plek"

 

Terug naar projecten