Mobiel object voor het drogen van grond en stenen
team: Stephan Schagen en Thomas van Nus, Kijken in de Grond.
Op de wind gedroogde aardestenen,
Bij Kijken in de Grond maken we stenen die op een zeer eigen manier worden geproduceerd: Ze worden in de buitelucht gedroogd. Vandaar de naam "op de wind gedroogde aardesteen." De stenen die wij presenteren worden lokaal gewonnen en geproduceerd. De grondstoffen worden op loopafstand van elkaar gevonden, samengebracht en verwerkt tot een bouwsteen. Deze lokale productiemethode is 100% circulair en vergt slechts 1% van de energie ten opzichte van een gebakken steen.
Ons uitgangspunt is het maken van een steen die de waarde van de culturele en geologische omgeving weerspiegelt. Een lokale steen wordt dan ook lokaal geproduceerd. Dankzij ons mobiele drooghuisje kunnen we elke stap van het proces ter plekke uitvoeren. Het drooghuisje vormt een essentiële verbinding tussen de grond, de steen en het productieproces, waardoor het maakproces zichtbaar en tastbaar wordt.
Terroir,
Een belangrijk aspect van ons werk is het concept van 'terroir', bekend uit de wijnbouw. Terroir verwijst naar de unieke combinatie van natuurlijke factoren zoals bodem, klimaat en landschap die een product zijn specifieke karakter geven. Voor onze op de wind gedroogde aardesteen betekent dit dat elke steen een afspiegeling is van de unieke geologische en culturele kenmerken van de plek waar hij vandaan komt. Hierdoor dragen onze stenen niet alleen functionele waarde, maar ook een diepere betekenis en verbondenheid met de lokale omgeving.
Met deze benadering streven we naar meer dan alleen het maken van stenen; we willen een verhaal vertellen dat diepgeworteld is in de lokale gemeenschap en haar natuurlijke omgeving.
Kijken in de Grond
Kijken in de Grond is niet zo zeer de productontwikkeling van een bouwsteen maar meer de bewustwording van de samenhang tussen culturen, landschap en ecologische materialen. We komen enerzijds tot nieuwe inzichten over natuurlijke bouwmaterialen en hun grondstoffen, en anderzijds leggen we de grotere ecologische, culturele en landschappelijke verbanden bloot. We streven naar een bewustwording, erkenning en waardering van de leefomgeving bij een zo breed mogelijk publiek. Onze fascinaties voor cultuur, landschap en architectuur geven we vorm door telkens te blijven zoeken naar de verborgen schatten uit het landschap en dit op een beeldende en artistieke manier onder de aandacht te brengen via ons werk ‘Kijken in de Grond’.
Verken ook onze website voor meer informatie over het project "kijken in de Grond", de locaties en onze reis door het Nederlandse landschap. Ontdek hoe we met de op de wind gedroogde aardesteen een nieuwe dimensie geven aan het landschap en de verhalen die het te bieden heeft. www.kijkenindegrond.nl
Architectenbureau Zaandam: studio Stephan Schagen Oostzijde 355 Zaandam.
Studio Studio Stephan Schagen kun je ook volgen op Linkedin.