Periscopen,

Een familie van periscopen voor het IDFA (internationaal documentaire festival Amsterdam), Rembrandsplein Amsterdam

team: studio Stephan Schagen en Karel de Boer.


Periscopen idfa rembrandplein Amsterdam kunst openbare ruimte
Periscopen idfa rembrandplein Amsterdam kunst openbare ruimte
panorama Periscopen idfa rembrandplein Amsterdam kunst openbare ruimte
doorsnede Periscopen idfa rembrandplein Amsterdam kunst openbare ruimte
familie Periscopen idfa rembrandplein Amsterdam kunst openbare ruimte

Periscopen (ww)

Een periscoop is een apparaat waarmee je de omgeving kan observeren vanaf een plek op enige afstand van de ogen in het vlak van het lichaam. Dit instrument toont de gebruiker zijn wereld zoals  deze die nog niet kent. 
Kijk je door de periscoop, dan zie je de daken van Amsterdam waar bioscoopschermen op geplaatst  zijn en waar (delen van) documentaires op vertoond worden.

 

Het beeld dat je ziet door de periscoop is niet het “realtime” daklandschap, het is een zeer gedetailleerde 360graden foto van hoge resolutie. Dit beeld draait echter wel mee als de periscoop gedraaid wordt en heeft een zoomfunctie. De gebruiker kan het beeld dus manipuleren. De kijker heeft de mogelijkheid in te zoomen op de delen van de stad en de filmpjes die de hij interessant vindt. De zoomfunctie geeft de mogelijkheid tot gluren.

In deze interactieve foto spelen kleine filmpjes af die het doen lijken alsof er grote bioscoopschermen op de daken staan.
 
Tijdens het IDFA ervaren we de wereld een beetje anders, dan kijken we door de ogen van anderen. Door de installatie te gebruiken betreden voorbijgangers een wereld die parallel loopt aan de onze,   maar die we in het dagelijks leven niet vaak betreden. De filmfragmenten die op de daken te zien zijn, zijn een middel om aan te geven dat er een parallelle werkelijkheid bestaat.


Het “360 graden daklandschap“ wordt in de zomer gefotografeerd (zodra de subsidie is toegewezen) zodat er in november een vervreemdend beeld te zien is. De gebruiker maakt door rond te draaien en te zoomen zijn eigen uitsnede, waardoor deze zelf ook een beetje regisseur wordt.

Het beeld dat je ziet is een deel van het decor waarin de documentaire over ons eigen leven zich afspeelt. Juist dat deel van het decor is vanuit ons dagelijkse camerastandpunt zelden te zien.

 

Voor meer informatie over dit of andere projecten van studio Stephan Schagen kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

Studio Studio Stephan Schagen kun je ook volgen op Instagram. "een klein platform voor de fascinatie van een plek"

 

Terug naar projecten

 

P>